SMEDERIJ
De Bruyn

Hekwerk

Een hek, poort, deur of afsluiting is het visitekaartje van uw domein. Het is het eerste wat bezoekers zien. De stijl bepaalt de sfeer en boodschap die u wil meegeven.
We maken onder andere hekwerk  dat volledig opgaat in de omgeving. Hiervoor smeden we versieringen die aan de natuur ontleend zijn. Bijvoorbeeld acanthusbladeren: typische versieringen waarvoor een distel model heeft gestaan. Een krul is in oorsprong  een rank die zich vertakt naar een volgende rank. Ook bladeren van allerhande bestaande en onbestaande planten maken we na.

Hekwerk buitenshuis behandelen we zodanig dat corrosie jarenlang geen kans maakt. Eerst wordt het werk gezandstraald, daarna gemetalliseerd en vervolgens gepoederlakt in de gewenste kleur.
Maar corrosie kan net ook gebruikt worden als versiering of afwerking. Bijvoorbeeld hekkens in cortenstaal; deze staalsoort gebruikt de roestlaag als bescherming (zoals lood, zink, koper, brons enz.)

Hekwerk dat uit volmateriaal gemaakt is kan ook onbeschermd in de natuur staan. Roest beschermt het ijzer immers gedeeltelijk. Het nadeel is dat mettertijd (zeker op plaatsen waar er overlappingen zijn) schilfervorming optreedt. Deze schilfers zetten uit en vervormen het werkstuk met een destructief gevolg. Maar in deze wegwerptijd hebben we dan nog een werkstuk dat vele jaren zal overleven. Kijk maar naar de weerhanen of pinakels op torens. Die zijn dikwijls al jaren hun verflaag kwijt maar kunnen met een weinig restauratie weer op hun plek gezet worden. Eventueel ingebrand met lijnolie en een jaarlijkse nabeurt kunnen deze stukken zelfs in hun typische zwarte kleur bewaard blijven.

Wij gebruiken cookies om deze website te vebeteren. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden.