SMEDERIJ
De Bruyn

Wie zijn wij?

Peter De Bruyn, zoon van beeldhouwer Mark De Bruyn, afkomstig uit Aalst.

Op zijn 17de gaat Peter in de leer bij Herman D’Haese (lid van de beroemde familie D’Haese). Na zijn leertijd bij smid Herman trekt Peter naar Duitsland als ‘’Wandergeselle’. Dankzij deze eeuwenoude traditie van reizende leerling-ambachtsman werkt hij opeenvolgend bij Peter Schindler in Stuttgart, bij Egon Engber in Hamburg, bij Harry Lustig in Berlijn en tenslotte bij de beroemde Manfred Bergmeister in München.

Thuisgekomen begint hij zijn eigen smidse. Eerst in een oud metaalatelier dat hij mag gebruiken van Walter Verhagen, eigenaar van gieterij de Vulcain. Nadien begint hij zelf een kunstatelier aan  de Brusselbaan 234 te Erembodegem.
In het begin concentreert Peter zich op klein smeedwerk zoals kandelaars, schalen, haardkorven en -bestek, maar ook uithangborden, hekken, balkons, trapleuningen enz. Om zijn waren aan de man te brengen gaat Peter geregeld naar ambachtmarkten. Ter plekke maakt hij vooral koperen juweeltjes.

In 1991 verhuist de smederij naar de Brusselbaan 19. Het ruimere atelier biedt veel meer mogelijkheden en korte tijd later wordt er een geschenkenwinkel ingericht. Daar wordt voornamelijk zelfgemaakt ambachtelijk kunstsmeedwerk in combinatie met glas, keramiek, … verkocht.
Spoedig worden vooral trapleuningen, hekken, balkons, meubels, …. op bestelling gemaakt. De winkel verandert meer in een ontvangstruimte met toonzaal waar klanten een idee krijgen van wat de mogelijkheden met metaal zijn.

 

Koen De Bruyn, zoon van Peter, zet de traditie voort.

Na het humaniora gaat Koen architectuur studeren aan Sint-Lucas in Gent. Hij volgt dan al architecturale vorming in avondonderwijs. Na het eerste jaar kiest hij toch voor een meer praktijkgerichte opleiding en gaat hij in de leer bij de smeden Dujardyn. Later gaat hij aan de slag bij de befaamde ontwerper Fabiaan Van Severen. Tegelijkertijd volgt hij  in avondschool een opleiding lassen en binnenhuisinrichting.

In 2007 gaat hij in de smederij werken. Door zijn ervaring met computertekenen en zijn inzicht in meubelen en interieur behoort het strakke, moderne werk voortaan ook tot het kunnen van Smederij De Bruyn. Metalen rekken en kasten voorzien van verlichting en afgewerkt met een hedendaagse eenvoud zijn de specialiteit van Koen. Ook grotere constructies als afdaken, trappen, …worden eerst op de computer uitgetekend.
Het ambachtelijk bedrijf wordt een hedendaagse kunstsmederij.

 

Ygor Zelinskiy, afkomstig uit Rusland.

Zodra Ygor in België arriveert, volgt hij een opleiding lassen. Hij is meteen verzot op smeden. In het bedrijf is hij de man van de constructies en inventieve oplossingen. Dit doordat hij zich in zijn thuisland, door een gebrek aan middelen, met vindingrijkheid uit de slag moest trekken. Met de mogelijkheden van de smederij erbij, kan hij alles aan.

Simon De Swaaf vervolledigt het team.

Simon, een twintiger uit Asse, is bezeten van het authentieke smeden, verzot op messen en gereedschappen maken, komt hij bij ons terecht.

Hij heeft bij ons 2 jaar als leerling de praktijk geleerd en aan het Syntra in Hasselt de theorie en de technieken.

Vanaf dit jaar werkt hij fulltime in de smidse en bekwaamt zich verder in het smeden en alles wat erbij komt.

 

Wij gebruiken cookies om deze website te vebeteren. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden.