fbpx

Wie zijn wij?

De mensen

Peter De Bruyn, zoon van beeldhouwer Mark De Bruyn, afkomstig uit Aalst.

Op zijn 17de gaat Peter in de leer bij Herman D’Haese (lid van de beroemde familie D’Haese). Na zijn leertijd bij smid Herman trekt Peter naar Duitsland als ‘’Wandergeselle’. Dankzij deze eeuwenoude traditie van reizende leerling-ambachtsman werkt hij opeenvolgend bij Peter Schindler in Stuttgart, bij Egon Engber in Hamburg, bij Harry Lustig in Berlijn en tenslotte bij de beroemde Manfred Bergmeister in München. Daar werden vakkundig : trapleuningen, balustrades, hekken, traliewerk enz. gesmeed.

Thuisgekomen begint hij zijn eigen smidse. Eerst in een oud metaalatelier dat hij mag gebruiken van Walter Verhagen, eigenaar van gieterij De Vulcain. Nadien begint hij zelf een kunstatelier aan de Brusselbaan 234 te Erembodegem.

In het begin concentreert Peter zich op klein smeedwerk zoals kandelaars, schalen, haardkorven en -bestek, maar ook uithangborden, hekken, balkons, trapleuningen enz. Om zijn waren aan de man te brengen gaat Peter geregeld naar ambachtsmarkten. Ter plekke maakt hij vooral koperen juweeltjes.

In 1991 verhuist de smederij naar de Brusselbaan 19. Het ruimere atelier biedt veel meer mogelijkheden en korte tijd later wordt er een geschenkenwinkel ingericht. Daar wordt voornamelijk zelfgemaakt ambachtelijk kunstsmeedwerk in combinatie met glas, keramiek, … verkocht. Spoedig worden vooral trapleuningen, hekken, balkons, meubels, …. op bestelling gemaakt. De winkel verandert meer in een ontvangstruimte met toonzaal waar klanten een idee krijgen van wat de mogelijkheden met metaal zijn.

Koen De Bruyn, zoon van Peter, zet de traditie voort.

Na de humaniora gaat Koen architectuur studeren aan Sint-Lucas in Gent. Hij volgt dan al architecturale vorming in avondonderwijs. Na het eerste jaar kiest hij toch voor een meer praktijkgerichte opleiding en gaat hij in de leer bij de smeden Dujardyn. Later gaat hij aan de slag bij de befaamde ontwerper Fabiaan Van Severen. Tegelijkertijd volgt hij in avondschool een opleiding lassen en binnenhuisinrichting.

In 2007 komt hij in de smederij van zijn vader werken. Door zijn ervaring met computertekenen en zijn inzicht in meubelen en interieur behoort het strakke, moderne werk voortaan ook tot het kunnen van Smederij De Bruyn. Metalen rekken en kasten voorzien van verlichting en afgewerkt met een hedendaagse eenvoud zijn de specialiteit van Koen. Ook grotere constructies als afdaken, trappen, serres …worden eerst op de computer uitgetekend. Het ambachtelijk bedrijf wordt een hedendaagse kunstsmederij.

Ygor Zelinskiy, afkomstig uit Rusland.

Zodra Ygor in België arriveert, volgt hij een opleiding lassen. Hij is meteen verzot op smeden. In het bedrijf is hij de man van de constructies en inventieve oplossingen. Dit doordat hij zich in zijn thuisland, door een gebrek aan middelen, met vindingrijkheid uit de slag moest trekken. Met de mogelijkheden van de smederij erbij, kan hij alles aan.

Simon De Swaaf vervolledigt het team.

Simon, een twintiger uit Asse, is bezeten van het authentieke smeden, verzot op messen en gereedschappen maken. Zo komt hij bij Smederij De Bruyn terecht. Gedurende twee jaar krijgt hij als leerling de praktijk onder de knie bij de smidse, aan het Syntra in Hasselt leert hij de theorie en de technieken. Vanaf 2018 werkt hij fulltime in de smidse en bekwaamt zich verder in het smeden en alles wat erbij komt.


Het atelier

Het smidsvuur

Het smidsvuur is het kloppende hart van de werkplaats. In eerste instantie worden hier, vóór het ijzer, plannen gesmeed. Wachtende tot het vuur 1200° bereikt, heeft de smid tijd om na te denken en zijn ideeën langzaam vorm te geven. Het is het moment bij uitstek om samen met de klant te overleggen en de inspiratie de vrije loop te laten. Tegenwoordig gebruiken we ook gasovens, een tikkeltje minder romantisch maar veel efficiënter.

Het ijzer wordt in het vuur gelegd tot het gloeit. Daarna wordt het hete metaal op het aambeeld gezwierd en door de smid met de hamer bewerkt, tot de vonken eraf springen. Het ijzer wordt snel, tussen de hamerslagen door, steeds een kwartslag gedraaid. Tijdens deze intense momenten gaat er, zowel van het metaal als van de smid, een vurige gloed uit. Als het ijzer koud is, in dit geval 800°, verdwijnt het weer in het vuur en begint het schouwspel van vooraf aan.

Werktafel Smederij De Bruyn

De werktafel

Na het smeden wordt het werkstuk verder afgewerkt. Alle onderdelen worden zo samengebracht dat men nauwelijks ziet dat de stukken aaneen gezet zijn. Dit gebeurt op de oude of moderne manier; door lassen, wellen, klinken, met banden of half om half in elkaar werken.

Vervolgens beschermen we het metaal tegen roest. Voor metaal binnenshuis gebruiken we boenwas of lijnolie. Daardoor behoudt het metaal zijn warmte en blijven er allerhande kleuren in het zwart te ontdekken. Hekwerk en alles wat buiten zijn bestemming vindt, wordt gemetalliseerd en gepoederlakt in de gewenste kleur.

Voor sommige toepassingen laten we het metaal gewoon roesten, branden we het in met lijnolie of bestrijken we het met roestomvormer, zo behoudt het metaal zijn eigen warmte beter, maar zal de tijd sneller invloed uitoefenen op het weinig beschermde metaal.

De toonzaal

Onze toonzaal geeft een mooi beeld van ons kunnen. Hier kunt u zich laten inspireren door voorbeelden, foto’s, boeken met werk van ons en van onze collega’s…. . We hebben modellen staan van gesmede leuningen , trapleuningen, borstweringen, balustrades, hekken en meubels : tafels, stoelen, rekken, lusters, wandverlichting , plafondverlichting.

Maar ook kandelaars, schalen, gesmede sokkels, zelfs een stalen trap en een verdiep waar allerhande traptreden en staalprofielen in gebruikt zijn. Wij ontvangen u hier graag om samen te brainstormen rond uw project: een gesmede trapleuning of hek, een tafel en stoelen, design rekken en ga zo maar door. Zo kunnen wij tegemoet komen aan al uw wensen. Elk afgeleverd stuk is immers uniek kwaliteits maatwerk tegen een betaalbare prijs!

SMEDERIJ
De Bruyn

Wij gebruiken cookies om deze website te vebeteren. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden.